6 Mart 2016 Pazar

ŞEMSİYELER GENELDE NEDEN SİYAH RENKLİDİR?

Şemsiye kullanımını öncelikle söylemek gerekirse çok eski zaman dilimini kapsayan bir geçmişini mevcuttur. Öncelikle Şemsiyeler Mezopotamya zamanlarına kadar gider. Şunu da araya katmalıyım ki ilk şemsiyeler yalnızca güneşten korunmak maksadıyla üretime geçmişti ve yıllarca bu böyle devam etmişti. Hatta İngilizce’ de “umbrella” kelimesi Latince’ de ki gölge anlamına gelen “umbra” dan türemiştir. Takvimler 3400 yıl öncelerine kadar gider. O zamanlarda kullanılmaya başlanmasına rağmen daha yaygın değildi. Özellikle erkekler tarafından hiç kullanılmıyordu. Yavaş yavaş şemsiye üzerindeki birkaç değiştirmeler neticesinde yağmuru da geçirmemesini fark eden kadınlar yağmurda da kullanmaya başladılar. Kadınlar rahat rahat sokaklarda dolaşabilirken erkeklerin vay deyin hallerine.
                Şemsiyenin Avrupa’ya geliş tarihi takvimlerde ki 1700’lü yıllarda gerçekleşti. O zamanlarda yaygınlaşan şemsiye şuan ki halinden haliyle daha farklıydı diğer icatlarda da değişimler olduğu gibi. İlk piyasaya çıktığında kumaştan yapılan bu şemsiyeye yağmur damlalarını emmemesi adına özel bir yağ sürülüyordu. Bu yağ sayesinde de kumaş su almıyordu. Kullanımı da ağırlaşmadığından daha fazla kullanılabilirliği de artıyordu. Şemsiye üzerinde temizlik yapılmadığında da, sürülen yağ sonucunda şemsiyenin renginde bir değişme meydana geliyordu. Rengi siyaha dönüşen şemsiyeler bu yolla meydana çıkmışlardı. Tabii ki şemsiyeler sadece yağmurdan korunmak için değil, daha birçok şeyden de korunmamıza yardımcı oluyor. Bir diğeri ise de güneşten korunma.
                Yağmuru emmemesi adına yağ sürülen ve neticesinde siyahlaşan şemsiyeler genellikle erkeklerin sevgisini kazandı. Bilindiği üzere siyah güneşi çeker ve beyaz tam tersi etki yaratır. Bu sayede de kadınlar da güneşten korunmak için beyaz şemsiyelerle güneşten korunmaya başladılar. Aksesuar haline gelen siyah ve beyaz şemsiyeler o zamanlardan başlamıştı renklerinin özelliğine.
                Fakat tabii ki bu yüz yıllar önce olan olaylar. Yine de kanıtlanmış bir gerçek vardır ki o da siyah ve beyazın dengesi… Bu denge yüz yıllar geçse de yıkılmadı ve bu zamanlara kadar dengesini koruyarak geldi. Sanki siyah-beyaz televizyonlardan izliyormuşuz gibi müthiş bir denge bu. Gel gelelim hala devam eden bir olaya.
                Evet gerçekten şemsiyelerin üzerine bir yağ tabası sürülüyordu ve yağmur gerçekten sinmiyordu o şemsiyeye ama ne yazık ki aynı derecede de kullanışlı değillerdi ve çok çabuk yıpranıyorlardı. Ara sırada olsa temizlik gerektiriyordu. Eziyetli idi. Hali hazırda tabii ki bu yıllar arasında şemsiyelerde de değişiklikler meydana geldi ama yine de siyahın yağmuru geçirmiyor görüşü günümüze kadar devam ederek gelmiştir.

                Asıl tuhaf olan ve belki de gülünç olan bir konu ise şemsiyenin başlayışı ve şuan ki gelinen son noktası. Bu serüven yüz yıllar önce güneşten korunmak için yapıldı ama artık günümüz dünyasında çok az insan şemsiyeyi güneşten için korunuyorlar. Tam tersi yağmurda herkesin elinde bir şemsiye görmemiz mümkün.


tag: temizlik şirketleri, temizlik, temizlik firmalarıi temizlik firması, temizlik şirketi, istanbul temizlik

4 Mart 2016 Cuma

ERKEKLER NEDEN MAVİ VE KIZLAR NEDEN PEMBE RENGİ SEVER VE GİYER?


                Neden iki cins de kendine özgü seçtiklerini düşündüklerini renklerle anılır hiç bilemiyorum doğrusu. Neymiş efendim mavi erkek, pembe kız rengi imiş. Mavi giyen kız yadırganırmış hele ki bir pembeyi bir erkeğin üzerinde görürsek vay onun haline! Gittikçe tabii ki bu görüş azalmaya başladı. Artık erkekler pembe ve kadınlar da maviyi iyice hayatlarına soktular. Benim merakım bu fikrin ortaya nasıl atıldığı aslında…
                Bilindiği üzere kadınlar erkeklere nazaran genellemeye bakacak olursak daha fazla giyimlerine özen gösteriyorlar. Hava şartlarına göre şıklığımızı ortaya koyacak bir bluz altına bir kot çekip saçımızı toplamak ve bir spor ayakkabıyla da oldukça şık ve spor bir görünüm elde edebiliriz. Tabii ki şıklığımıza uygun hafif de bir makyaj ama her şey bunlarla da aslında bitmiyor. Bazen renk seçimlerinde oldukça zorlanıyoruz. Bu renk buna uyar mı acaba diye düşünmekten kendimizi alamıyoruz.
                Gel gelelim pembe rengine…  Pembenin değişik bir etkisi var insanlar üzerinde aslında. Açık pembe biraz daha yumuşak bir renk. Temizlik, berraklık ve şeker etkisi yaratıyor. Biraz daha sevimli bir görüntünüz oluyor iken koyu pembe biraz daha ortama ihtişam ve hararet katıyor.
                İngiltere’de Newcastle Üniversitesi uzmanları bir araştırma yürütmeye başladılar. Acaba kadınların pembe ve erkeklerin mavi sevmesinin altında ne yatıyor? Gerçekten sevdikleri için mi? Öğrenilmiş bir edim mi? Yoksa genetik bir olgu mu? Akla gelebilecek milyonlarca sorular var bu bağlamda. Araştırmaya bu noktada anket çalışmalarını soktular ve 200 erkek ve 200 kadına pembe ve mavinin tonlarla ilişkili bir şeması gösterildi. Tahmin de edebileceğimiz üzere de kadınların pembe ve pembeye yakın tonları; erkeklerin ise mavi ve maviye yakın renkleri seçtikleri görüldü.
                Bu noktada açıklama yapan uzmanlar ise olayı biraz daha tarihi bir olaya bağlamayı tercih ettiler. İlk çağ insanlarında kadınların pembe sevmesinde etkin rol oynaması, erkeklerin yine o zamanlar da ağır işler yaparken kadınlar meyve toplama gibi işleri üstleniyorlardı. Meyvenin doğru halini seçmek için de genelde daha fazla olgunlaşmış olanlar haliyle toplanıyordu. Olgunlaşmış meyveler de tabii ki belirgin bir renk farkı vardı. Daha fazla pembeleşmiş olanlar toplanıyordu. Erkek seçiminde de daha sağlıklı olanları seçiyorlardı. Bunu da tenlerinin rengiyle ayırt ediyorlardı. Daha fazla pembeleşmiş yanaklara sahip olan erkeklerin daha fazla sağlıklı olacaklarına inanıyorlardı. Bu gibi sebeplerden ötürü pembe rengi kadınlarda biraz daha fazla sinmiş bir renk idi. Günümüzde bayanlara yönelik hazırlanan ürünlerin kozmetiklerin ve temizlik kimyasallarının vs. çoğu pembe renktedir.
                Erkeklerde ise durum şu şekildeydi. Az önce de dediğim gibi kadınlar yemek ve meyve gibi ev işleriyle uğraşırken erkekler avcılık yaparak hayatlarını sürdürüyordu. O zamanlarda avcılık yapmak için en uygun hava koşuluna göre hareket ediyorlardı. Temiz ve güzel bir hava da masmavi ışıl ışıl bir gökyüzü olarak nitelendiriliyordu. Bu da erkeklerin daha fazla maviye yönelmelerine ve sevmelerine yol açmıştır.
                Aslına bakarsak günümüz koşulunda karşılaştığımız şeylerin geçmişte yaşanmış olaylar birleştirmek de oldukça mümkün gözüküyor.

3 Mart 2016 Perşembe

BAZI ÜLKELERDE TRAFİK NEDEN SOLDAN AKAR?

           Bazı ülkelerde trafiğin ters yöne aktığını hepimiz biliriz. Yani bir başka bakış açısıyla da biz araçları sollarken onlar sağlıyor. Bunun nedeni de merak konusu gerçekten de. Birçok yabancı ülkede misal İngiltere ve Japonya’da görürüz bu durumu.
                Oranlarla anlatmak gerekirse %35 trafik soldan akar. Buna örnek olarak İngiltere, Japonya, Avustralya, Tayland, Pakistan ve Hindistan gibi ülkeler verilebilir. %65 ise trafik sağdan akar. Buna da örnek olarak öncelikle Türkiye, Amerika, Almanya ve Çin gibi ülkeler verilebilir.
                Bu ikilemi öğrenmek için hemen tarihe bir göz atalım. Öncelikle savaşların daha da sıklaştığı zamanlara. O zamanlarda genellikle arabaların yerine atlar vardı. Bu zamanlarda düşmanın nereden kestireceğini bilememe durumu oluşuyordu. Ona göre daha temkinli davranmamız gerekiyordu. Tabii ki hukuki açıdan dünyanın zayıf olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Bunun neticesinde insanlar kendilerine koruma iç güdüsüyle hareket ediyorlardı. Karşımıza çıkacak kişinin dost mu düşman mı olduğunu anlayamıyorduk o zaman dilimlerinde. Eğer kılıcınız sağ tarafınızda ise karşıdan gelen bir düşmansa kılıcınızı aniden hazır bir şekilde çekip kendinizi savunabilirsiniz. Buradan bakıldığında kesinlikle çok mantıklı bir davranış gerçekten ama o zamanlar bu görüşü savunmayanların başka sebepleri vardı. Şimdi onlara gelelim.
                Az önce de dediğim gibi Japonya’da trafik soldan akar. Nedeni de bundan yıllar yıllar önceki Samuraylara dayanır. Samurayların aynı konuda görüş farklılığı da şuydu. Diğer tarafta kılıcı hazır çekmek isteyenlerden farklı olarak; kılıçlarını arada tutmak istiyorlardı Samuraylar.
                Her şeyi geçtim ama bazı önemli adamların aslında gizli büyük hareketlerini de gün yüzüne çıkartmak gerekir. Sağdan akmaya sebebiyet veren isim Napolyon’dur. İlkten bir bilgi paylaşayım sizlerle. Napolyon solaktır. Bunun neticesinde ise yanına sağdan gelinmesini istiyormuş. Bu olay neticesinde yanına gelenler sağdan gelmeye başlamıştır. Napolyon büyük bir savaşçıdır. Savaşçı ruhunun vermiş olduğu etki ile uygulamalarda kökten temizlik yapmıştır. Kazandığı topraklarda trafiğin sağdan akmasını istemiştir. Bu böyle katlanarak devam etmiştir. Haliyle her ne kadar İngiltere’yi topraklarına katmak istese de bunu başaramamıştır. Bunun neticesinde İngiltere’de trafik akışının tam tersi yaşanmıştır ve sömürdüğü ülkelerde de aynı kuralı uygulamıştır. İllaki başka konular da vardır böyle önemli bir konuyu iki-üç maddeye sığdıramayız neticesinde. Fakat dillerde olan en büyük etmenler bunlardır. Bu kurallara alışan insanoğlu da değiştirmeyi düşünmez kanaatimce bunu. Alışmak da zor olsa gerek.

                İnsanoğlunun yaradılışından itibaren hep bir güven, korunma duygusu vardı. Bunun da altında görüldüğü üzere kendini koruma ve savaşlar yer aldı. Taş devrinde kendimizi dinozorlardan korurken şimdi araba çarpmalarından koruyoruz tabi bu başka bir durum. Gelişen teknoloji bazen gözümü korkutmuyor değil ama teknoloji sayesinde de yazılarımı sizlerle paylaşma fırsatı  buluyorum. Ne mutlu bana...