4 Mart 2016 Cuma

ERKEKLER NEDEN MAVİ VE KIZLAR NEDEN PEMBE RENGİ SEVER VE GİYER?


                Neden iki cins de kendine özgü seçtiklerini düşündüklerini renklerle anılır hiç bilemiyorum doğrusu. Neymiş efendim mavi erkek, pembe kız rengi imiş. Mavi giyen kız yadırganırmış hele ki bir pembeyi bir erkeğin üzerinde görürsek vay onun haline! Gittikçe tabii ki bu görüş azalmaya başladı. Artık erkekler pembe ve kadınlar da maviyi iyice hayatlarına soktular. Benim merakım bu fikrin ortaya nasıl atıldığı aslında…
                Bilindiği üzere kadınlar erkeklere nazaran genellemeye bakacak olursak daha fazla giyimlerine özen gösteriyorlar. Hava şartlarına göre şıklığımızı ortaya koyacak bir bluz altına bir kot çekip saçımızı toplamak ve bir spor ayakkabıyla da oldukça şık ve spor bir görünüm elde edebiliriz. Tabii ki şıklığımıza uygun hafif de bir makyaj ama her şey bunlarla da aslında bitmiyor. Bazen renk seçimlerinde oldukça zorlanıyoruz. Bu renk buna uyar mı acaba diye düşünmekten kendimizi alamıyoruz.
                Gel gelelim pembe rengine…  Pembenin değişik bir etkisi var insanlar üzerinde aslında. Açık pembe biraz daha yumuşak bir renk. Temizlik, berraklık ve şeker etkisi yaratıyor. Biraz daha sevimli bir görüntünüz oluyor iken koyu pembe biraz daha ortama ihtişam ve hararet katıyor.
                İngiltere’de Newcastle Üniversitesi uzmanları bir araştırma yürütmeye başladılar. Acaba kadınların pembe ve erkeklerin mavi sevmesinin altında ne yatıyor? Gerçekten sevdikleri için mi? Öğrenilmiş bir edim mi? Yoksa genetik bir olgu mu? Akla gelebilecek milyonlarca sorular var bu bağlamda. Araştırmaya bu noktada anket çalışmalarını soktular ve 200 erkek ve 200 kadına pembe ve mavinin tonlarla ilişkili bir şeması gösterildi. Tahmin de edebileceğimiz üzere de kadınların pembe ve pembeye yakın tonları; erkeklerin ise mavi ve maviye yakın renkleri seçtikleri görüldü.
                Bu noktada açıklama yapan uzmanlar ise olayı biraz daha tarihi bir olaya bağlamayı tercih ettiler. İlk çağ insanlarında kadınların pembe sevmesinde etkin rol oynaması, erkeklerin yine o zamanlar da ağır işler yaparken kadınlar meyve toplama gibi işleri üstleniyorlardı. Meyvenin doğru halini seçmek için de genelde daha fazla olgunlaşmış olanlar haliyle toplanıyordu. Olgunlaşmış meyveler de tabii ki belirgin bir renk farkı vardı. Daha fazla pembeleşmiş olanlar toplanıyordu. Erkek seçiminde de daha sağlıklı olanları seçiyorlardı. Bunu da tenlerinin rengiyle ayırt ediyorlardı. Daha fazla pembeleşmiş yanaklara sahip olan erkeklerin daha fazla sağlıklı olacaklarına inanıyorlardı. Bu gibi sebeplerden ötürü pembe rengi kadınlarda biraz daha fazla sinmiş bir renk idi. Günümüzde bayanlara yönelik hazırlanan ürünlerin kozmetiklerin ve temizlik kimyasallarının vs. çoğu pembe renktedir.
                Erkeklerde ise durum şu şekildeydi. Az önce de dediğim gibi kadınlar yemek ve meyve gibi ev işleriyle uğraşırken erkekler avcılık yaparak hayatlarını sürdürüyordu. O zamanlarda avcılık yapmak için en uygun hava koşuluna göre hareket ediyorlardı. Temiz ve güzel bir hava da masmavi ışıl ışıl bir gökyüzü olarak nitelendiriliyordu. Bu da erkeklerin daha fazla maviye yönelmelerine ve sevmelerine yol açmıştır.
                Aslına bakarsak günümüz koşulunda karşılaştığımız şeylerin geçmişte yaşanmış olaylar birleştirmek de oldukça mümkün gözüküyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder