3 Mart 2016 Perşembe

BAZI ÜLKELERDE TRAFİK NEDEN SOLDAN AKAR?

           Bazı ülkelerde trafiğin ters yöne aktığını hepimiz biliriz. Yani bir başka bakış açısıyla da biz araçları sollarken onlar sağlıyor. Bunun nedeni de merak konusu gerçekten de. Birçok yabancı ülkede misal İngiltere ve Japonya’da görürüz bu durumu.
                Oranlarla anlatmak gerekirse %35 trafik soldan akar. Buna örnek olarak İngiltere, Japonya, Avustralya, Tayland, Pakistan ve Hindistan gibi ülkeler verilebilir. %65 ise trafik sağdan akar. Buna da örnek olarak öncelikle Türkiye, Amerika, Almanya ve Çin gibi ülkeler verilebilir.
                Bu ikilemi öğrenmek için hemen tarihe bir göz atalım. Öncelikle savaşların daha da sıklaştığı zamanlara. O zamanlarda genellikle arabaların yerine atlar vardı. Bu zamanlarda düşmanın nereden kestireceğini bilememe durumu oluşuyordu. Ona göre daha temkinli davranmamız gerekiyordu. Tabii ki hukuki açıdan dünyanın zayıf olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Bunun neticesinde insanlar kendilerine koruma iç güdüsüyle hareket ediyorlardı. Karşımıza çıkacak kişinin dost mu düşman mı olduğunu anlayamıyorduk o zaman dilimlerinde. Eğer kılıcınız sağ tarafınızda ise karşıdan gelen bir düşmansa kılıcınızı aniden hazır bir şekilde çekip kendinizi savunabilirsiniz. Buradan bakıldığında kesinlikle çok mantıklı bir davranış gerçekten ama o zamanlar bu görüşü savunmayanların başka sebepleri vardı. Şimdi onlara gelelim.
                Az önce de dediğim gibi Japonya’da trafik soldan akar. Nedeni de bundan yıllar yıllar önceki Samuraylara dayanır. Samurayların aynı konuda görüş farklılığı da şuydu. Diğer tarafta kılıcı hazır çekmek isteyenlerden farklı olarak; kılıçlarını arada tutmak istiyorlardı Samuraylar.
                Her şeyi geçtim ama bazı önemli adamların aslında gizli büyük hareketlerini de gün yüzüne çıkartmak gerekir. Sağdan akmaya sebebiyet veren isim Napolyon’dur. İlkten bir bilgi paylaşayım sizlerle. Napolyon solaktır. Bunun neticesinde ise yanına sağdan gelinmesini istiyormuş. Bu olay neticesinde yanına gelenler sağdan gelmeye başlamıştır. Napolyon büyük bir savaşçıdır. Savaşçı ruhunun vermiş olduğu etki ile uygulamalarda kökten temizlik yapmıştır. Kazandığı topraklarda trafiğin sağdan akmasını istemiştir. Bu böyle katlanarak devam etmiştir. Haliyle her ne kadar İngiltere’yi topraklarına katmak istese de bunu başaramamıştır. Bunun neticesinde İngiltere’de trafik akışının tam tersi yaşanmıştır ve sömürdüğü ülkelerde de aynı kuralı uygulamıştır. İllaki başka konular da vardır böyle önemli bir konuyu iki-üç maddeye sığdıramayız neticesinde. Fakat dillerde olan en büyük etmenler bunlardır. Bu kurallara alışan insanoğlu da değiştirmeyi düşünmez kanaatimce bunu. Alışmak da zor olsa gerek.

                İnsanoğlunun yaradılışından itibaren hep bir güven, korunma duygusu vardı. Bunun da altında görüldüğü üzere kendini koruma ve savaşlar yer aldı. Taş devrinde kendimizi dinozorlardan korurken şimdi araba çarpmalarından koruyoruz tabi bu başka bir durum. Gelişen teknoloji bazen gözümü korkutmuyor değil ama teknoloji sayesinde de yazılarımı sizlerle paylaşma fırsatı  buluyorum. Ne mutlu bana...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder