6 Mart 2016 Pazar

ŞEMSİYELER GENELDE NEDEN SİYAH RENKLİDİR?

Şemsiye kullanımını öncelikle söylemek gerekirse çok eski zaman dilimini kapsayan bir geçmişini mevcuttur. Öncelikle Şemsiyeler Mezopotamya zamanlarına kadar gider. Şunu da araya katmalıyım ki ilk şemsiyeler yalnızca güneşten korunmak maksadıyla üretime geçmişti ve yıllarca bu böyle devam etmişti. Hatta İngilizce’ de “umbrella” kelimesi Latince’ de ki gölge anlamına gelen “umbra” dan türemiştir. Takvimler 3400 yıl öncelerine kadar gider. O zamanlarda kullanılmaya başlanmasına rağmen daha yaygın değildi. Özellikle erkekler tarafından hiç kullanılmıyordu. Yavaş yavaş şemsiye üzerindeki birkaç değiştirmeler neticesinde yağmuru da geçirmemesini fark eden kadınlar yağmurda da kullanmaya başladılar. Kadınlar rahat rahat sokaklarda dolaşabilirken erkeklerin vay deyin hallerine.
                Şemsiyenin Avrupa’ya geliş tarihi takvimlerde ki 1700’lü yıllarda gerçekleşti. O zamanlarda yaygınlaşan şemsiye şuan ki halinden haliyle daha farklıydı diğer icatlarda da değişimler olduğu gibi. İlk piyasaya çıktığında kumaştan yapılan bu şemsiyeye yağmur damlalarını emmemesi adına özel bir yağ sürülüyordu. Bu yağ sayesinde de kumaş su almıyordu. Kullanımı da ağırlaşmadığından daha fazla kullanılabilirliği de artıyordu. Şemsiye üzerinde temizlik yapılmadığında da, sürülen yağ sonucunda şemsiyenin renginde bir değişme meydana geliyordu. Rengi siyaha dönüşen şemsiyeler bu yolla meydana çıkmışlardı. Tabii ki şemsiyeler sadece yağmurdan korunmak için değil, daha birçok şeyden de korunmamıza yardımcı oluyor. Bir diğeri ise de güneşten korunma.
                Yağmuru emmemesi adına yağ sürülen ve neticesinde siyahlaşan şemsiyeler genellikle erkeklerin sevgisini kazandı. Bilindiği üzere siyah güneşi çeker ve beyaz tam tersi etki yaratır. Bu sayede de kadınlar da güneşten korunmak için beyaz şemsiyelerle güneşten korunmaya başladılar. Aksesuar haline gelen siyah ve beyaz şemsiyeler o zamanlardan başlamıştı renklerinin özelliğine.
                Fakat tabii ki bu yüz yıllar önce olan olaylar. Yine de kanıtlanmış bir gerçek vardır ki o da siyah ve beyazın dengesi… Bu denge yüz yıllar geçse de yıkılmadı ve bu zamanlara kadar dengesini koruyarak geldi. Sanki siyah-beyaz televizyonlardan izliyormuşuz gibi müthiş bir denge bu. Gel gelelim hala devam eden bir olaya.
                Evet gerçekten şemsiyelerin üzerine bir yağ tabası sürülüyordu ve yağmur gerçekten sinmiyordu o şemsiyeye ama ne yazık ki aynı derecede de kullanışlı değillerdi ve çok çabuk yıpranıyorlardı. Ara sırada olsa temizlik gerektiriyordu. Eziyetli idi. Hali hazırda tabii ki bu yıllar arasında şemsiyelerde de değişiklikler meydana geldi ama yine de siyahın yağmuru geçirmiyor görüşü günümüze kadar devam ederek gelmiştir.

                Asıl tuhaf olan ve belki de gülünç olan bir konu ise şemsiyenin başlayışı ve şuan ki gelinen son noktası. Bu serüven yüz yıllar önce güneşten korunmak için yapıldı ama artık günümüz dünyasında çok az insan şemsiyeyi güneşten için korunuyorlar. Tam tersi yağmurda herkesin elinde bir şemsiye görmemiz mümkün.


tag: temizlik şirketleri, temizlik, temizlik firmalarıi temizlik firması, temizlik şirketi, istanbul temizlik

1 yorum:

  1. Diyarbakır temizlik şirketi Sanat Temizlik, günümüzde temizlik alanında profesyonel çalışanları ile Diyarbakır’ın tüm bölgelerinde kaliteli temizlik hizmetini vermeyi hedeflemektedir.

    YanıtlaSil